Millet Mah. 3. Durmaz Sok. No:12/A Yıldırım / BURSA

iletisim@milletbiodent.com

+90 (224) 364 07 07

+90 (531) 455 48 88

Protetik Tedavi

PROTEZ NEDİR ?

 

Eksik olan dişlerin ya da dokuların görevini yerine getiren suni (yapay) araçlara (apereylere) protez denir. Diş protezleri Sabit ve hareketli protezler olmak üzere iki çeşittir.

 

A- SABİT PROTEZLER :

Hasar görmüş, kırılmış, renk ya da şekil bozukluğu olan, anatomik yapısı bozuk, aşırı çürük nedeniyle dolgu ile restore edilemeyen dişin normal anatomik şeklini kazandıran araçlardır.

 

* Metal destekli porselen kron-köprü : İki katmandan oluşur, birinci tabakası çeşitli metal alaşımlardan, ikinci tabakası porselenden oluşan kaplamalardır. Estetik ve ekonomiktir.

 

* Full Metal kron-köprü : Tamamı metal alaşımlardan yapılan kaplamalardır. Görünüşü metal renginde olduğu için estetik görünmezler. Ekonomik oldukları için genellikle arka dişler için tercih edilirler.

* Metal desteksiz tam seramik kaplamalar : Sadece porselenden (seramik) yapılır. Metal desteksiz tam seramik kaplamalar ışık geçirme özelliklerinden dolayı derinlik ve canlılıkları daha fazladır. Bu nedenle doğal dişe daha yakın, estetik görünüm verirler. Metal desteksiz kaplamlarda metal olmadığından diş eti hizasında koyu renk çizgi oluşmaz. Metal içermediği için metal alerjisi olan kişilerde dahi rahatça kullanılabilir.

 

* Zirkonyum alt yapılı porselen kuron-köprü : Estetik diş hekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenlerden vazgeçiliyor. Daha sağlıklı daha estetik ve daha dirençlilik gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. bu sistemler hekimin ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Klasik diş restorasyonlarında porselen kuron köprü uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal yapının diş etleri, genel vücut sağlığı ve en önemlisi estetik yönünden sakıncaları bilindiğinden, metale alternatif arayışlara gidildi. Daha önce tıbbın birçok alanında başarıyla kullanılan zirkonyum'un diş hekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.

ZİRKONYUM DİŞ NERELERDE KULLANILIR ?

 

Beyazlatma gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki (antibiyotik, flor vb.)renkleşmelerde kalıtsal yapı renkleşmelerinde, Önceden dişleri kesilmiş kişilere, Seyrek dişleri birleştirmede (diastema kapama)

Ağzında önceden yapılan metal destekli köprü -kuron (kaplama)olan kişilere, Kırık dişlerin düzeltilmesinde, Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde, Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak), Dolgu yapılamayacak kadar aşırı madde kaybı olan dişlerde kullanılır. Zirkonyum diş farkı nedir denilirse, yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişmez. Zirkonyum ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik oluşturur, çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde zirkonyum tercih edilir. Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler.

Zirkonyum da ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler. Metal destekli porselenler kuron -köprü(kaplamalar) mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Zirkonyum ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir. Alt yapısında metal olmadığı için kuron - diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir. Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez. Ağızda tat bozukluğuna, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir. Önceden yapılmış olan metal destekli porselen kuronlar nedeniyle dişetinde oluşan baskı ve morluklar zirkonyum (kaplamaların) kuronların uygulanmasıyla tamamen ortadan kalkar, estetik ve doğal bir görüntü elde edilir. Diş eti çekildiğinde, zirkonyum estetik görünümlerini korurlarken, metal destekli porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek alerji riski zirkonyum alt yapılı porselenlerde yoktur. Vücudumuzla mükemmel uyum sağlandığı için diş eti hastalığı olan ya da diş eti hastalığına yatkın olan kişilerde rahatlıkla kullanılabilir. Diş etiyle uyumu çok iyidir ağız hijyenine önem verildiği takdirde diş eti problemi yaratmaz.

 

Zirkonyum alt yapılı kuron-köprü dişler (kaplamalar) ne kadar sürede hazırlanır ?

Anestezi yapılarak diş hazırlıkları yapılır ve dişlerinizden ölçü alınır. Bir sonraki aşamaya kadar estetik olarak diş yüzeylerinizin boş gözükmemesi için geçicileriniz yapılır ve bunlar diş yüzeylerine yapıştırılır. Bu ayrıca dişlerinizdeki olası hassasiyetleri de engeller. Laboratuarda hazırlanan altyapı provayla diş eti uyumu kontrol edilir. Son aşamada estetik prova yapılır. Yapıştırma işlemi öncesinde bir ya da iki seans en başta karar verilen olması istenilen diş rengi ve şeklindeki hazırlanmış maketlerinizin dişlerinizin üzerindeki ve yüzünüze uyumu kontrol edilerek bitim aşamasına geçilir. Ortalama tüm bu işlemler 7-10 gün içerisinde tamamlanır. Zirkonyum başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir.

 

Porselen Laminate Veneer : Dişlerin ön yüzlerine yapışan porselen kaplamadır. Laminate kaplamada diş çok az (0,3 - 0,7 mm) kesilir. Metal içermediklerinden ışığı geçirip doğal diş görüntüsü verir. Veneer kaplamalar çok ince ve özel yapıştırma ile yapıştırılır. Porselen laminateveneerler mine defektlerinde, diş renklenmelerinde, şekil bozukluğu olan dişlerde, aralıklı dişlerin kapatılması, aşınmış çarpık dişlerin düzeltilmesi, ön bölgede dolgulu dişlerin estetiğinin sağlanmasında, ön grup dişlerde az miktarda diş kesilerek yapılan kaplamalardır.

 

Porselen Veneer (Laminate) Yapıldığı Durumlar :

Diş renklenmelerinde,Ön grup dişlerin aralığının kapatılmasında,Mine hipoplazi ve malformasyonlarında, Ön dişlerin sağlıksız ve estetik olmayan dogularının giderilmesinde,Erozyona uğramış dişlerin estetiğinin sağlanmasında,Kısmen dönmüş ve malpozisyona uğramış dişlerde, Estetik ve sağlıklı bir gülüş için lamineteveneer kaplamalar uygulanır.

Gülerken ya da konuşurken dişlerin görünümünden rahatsız olan kişiler için laminate kaplamalar sağlıklı, canlı ve estetik bir gülüş, dinamik ve enerjik bir görüntü ile kişiye özgüvenini geri kazandırır.

HAREKETLİ PROTEZLER

 

Total Protez :

Ağızdaki tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda uygulanır. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan protezler artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

 

Bölümlü Protez :

Kısmi diş eksikliğinde özel akrilik ve metallerin kombinasyonu ile yapılan kanca adı verilen metal parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan protezlerdir.

 

Hassas Tutuculu Protez :

Kısmi diş eksikliğinde kullanılan bir protez türüdür. Protezin tutuculuğu bölümlü protezdeki gibi kancalarla değil, hassas bağlantı denilen dişi ve erkek parçalarla sağlanır. Bu protezler estetik, tutuculuk ve sağlık açısından klasik parsiyel protezlerden çok daha üstündür.

Randevu almak için,

çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

+90 (531) 455 48 88

+90 (224) 364 07 07     |

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

© 2018 Özel Millet Diş Polikliniği - Designed and Developed by Pubblica Tasarım

hit counter